Založ si blog

Načo nám je vôbec prezident? Predsa na amnestiu…!

Právomoci nášho prezidenta boli dosť okresané – boli časy, že mohol predsedať vláde, ale momentálne je to len že „ceremoniálny“ prezident – taký živý maskot a „Prvý rukotras“ – čím parafrázujem výraz „Prvý občan“, ako sa niekedy eufeministicky hovorí tejto funkcii…

Ústava SR píše o „pracovnej náplni“ prezidenta dosť vágne v štýle „prezident vymenúva/odvoláva/udeľuje/zastupuje/zvoláva/prijíma…“ – teda v priebehovom čase – on síce vymenúva napr. premiéra a ministrov, no nie z vlastne vôle! Nemá v tomto smere právomoc menovať premiéra podľa ľubovôle ako francúzsky, či ruský prezident, ani ministrov, ako to robí americký – on len že „posväcuje v mene ľudu“ rozhodnutia politikov, proste ceremónia za blyskotu novinárskych foťákov pre vzbudenie dojmu, že je to vôľa ľudu – taká finta na sprostých, ktorí si myslia, že tu ľud vládne, nič viac…

Ale predsa je tu jedna právomoc, na ktorú nikto nesiahol a ani nesiahne – prezident udeľuje tzv. individuálnu milosť a amnestie – čo sú veci, ktoré si ľud často pletie, keďže právo sa tu nevyučuje a občania sú vlastne právni analfabeti. Individuálna milosť je určená na zmiernenie trestu pre nejakého jedinca, napr. že dikcia zákona je príliš prísna. Napr. nejaký opitý šofér vezie svoje dieťa, nabúra a dieťa si zabije. A je tu iný opitý šofér, ktorý prejde po cudzom dieťati – iste uznáte, že ten, kto si zabil vlastné dieťa, je potrestaný už dosť… Ale zákon nerozlišuje, čie dieťa kto zabije (to vlastne ani Desatoro, všakáno…). V živej pamäti ešte máme prípad ožratého Dědečka – autom zabil dokonca 5 cudzích detí/študentov – pritom v aute bol aj jeho syn, no tomu sa nič nestalo. Si predstavte, že si zabije aj toho! To by bol trest, nie pár rokov basy…!

No amnestia je kolektívna milosť, ktorú zvykla udeľovať právomocná osoba politickým oponentom, konajúcich za rámec zákona – napr. že chceli zvrhnúť vládcu. Vodcovia politického spiknutia skončia na šibenici a čo s ostatnými? Tak takým sa udelila amnestia, ak sľúbili, že už budú sekať dobrotu – však keby panovník popravil každého, kto ho nemá rád, tak by zostal v kráľovstve sám – a kto by platil dane, že?

Napr. vďaka takej amnestii rakúskeho cisára Karola I. zo dňa 2.júla 1917 vznikla prvá ČSR 28.10.1918, nakoľko túto republiku vybudovali amnestovaní politici pôvodne odsúdený na smrť ako Kramář, Rašín, Klofáč a ďalší. Na republiku vyhlásenú 18.10.1918 vo Washingtone samotným Masarykom sa zabudlo. Asi preto, že tam bol naozaj viac-menej sám a Praha bola pritom plná amnestovaných českých politikov, ktorí si vyhlásili (a urobili) svoju vlastnú republiku – a potom to aj tak vyzeralo s ňou! Pragocentrizmus!!!

Amnestie u nás „spopularizoval“ V. Havel, keď pri príležitosti svojej inaugurácie udelil amnestiu tisíckam kriminálnikom pod zámienkou, že sú to bojovníci proti komunizmu, proste taký „odbojári“, ktorí svojou kriminálnou činnosťou podrývali budovanie socializmu, či čo. Pritom v base sa našiel len jeden jediný väzeň, ktorý by sa dal kvalifikovať ako politický. Iste, aj predošlí prezidenti udeľovali amnestie pri inaugurácii ako prejav dobrej vôle (a treba hľadieť aj na to ekonomické hľadisko, všakáno…), no šlo o amnestiu udelenú pre ľahšie prípady, či väzenkyniam-matkám, starým ľuďom a tak – recidivistom určite nie, ako to urobil Havel! Ten potom pokračoval v udeľovaní sporných milostí, hlavne svojim kámošom, napr. disidentke Vlaste Chramostovej obvinenej z podvodu…

Takže táto právomoc sa prezidentovi trocha okresala – amnestiu prezident SR udeľuje už len v súčinnosti s ministrom spravodlivosti – no individuálne milosti má prezident vo svoje plnej kompetencii. A možno si spomínate na Klausa, či Zemana, prípadne Trumpa ako pred odchodom z funkcie ešte stihli udeliť sporné milosti – veru tak, amnestie sa dávajú na začiatku – milosti na konci prezidentovania. Teda prezident ich môže dať kedykoľvek, ale na konci sa dávajú takým že „kontroverzným osobám“! A je otázne, že komu ich teraz dá naša prezidentka, čo myslíte? Zverejnia to médiá vôbec?

Lebo veru, nejednému politikovi, resp. sponzorovi politických strán sa taká „amnestia“ môže zísť a to vysvetľuje, prečo majú niektorí prezidentskí kandidáti rýchlo plný predvolebný fond – no a tým na konci preferencií nik nič nedá! A prečo je aj taká forsáž poniektorých kandidátov zo strany médií, všakáno. A hoci nejedného napadá, že to iba Fico a spol. potrebujú toho „svojho“ prezidenta, však kde-kto z tejto gruppy už bol obvinený, vrátane napr. Fica a Pellegriniho, no čo tí „slušní“? Bol popoťahovaní aj Matovič, Sulík a to ani nehovorím o neprávoplatne odsúdenom Kiskovi! Tomu sa zíde „amnestia“ ako soľ – dám krk na to, že mu ju prezidentka Čaputová dá, chudákovi nevinne stíhanom…

Čo ak Fico dostojí svojím slovám a dá prešetriť dvojitú „samovraždu“ generála Lučanského, či vraždu snúbencov z V. Mače, ako sa občas zastrája, há? Kto bude potom potrebovať amnestiu, ak nebude mať už pod palcom ani políciu, ani prokuratúru, ani súdy? Je tu už len posledná možnosť – prezident!

Akurát mám obavy, že Fico proste „nemá gule“ aby šiel takto do takej konfrontácie – a možno ho za ne ktosi drží – lebo holt, politika nie je nič iné, ako najvyššia forma organizovaného zločinu, keď ide o to okrádať ľudí beztrestne, dokonca v mene zákona…!

Globálna ofenzíva žandárov zo Saint Tropez – šikana turistov po celom svete!

28.04.2024

...turisti smerujú k dinosaurom - vyhynúť!

Flašík, Laufer, Breichová, Grúň – spomienkové requiem …

23.04.2024

Tak sa nám v poslednej dobe roztrhlo vrece s mŕtvymi celebritami…, éé…, sorry, tento tradičný prímer asi vyznieva teraz blbo… No chcel som pripomenúť, že teraz v krátkej dobe po sebe zomrelo veľa celebrít, ku ktorým mám istý vzťah. Koniec-koncov, celebrity sú súčasťou našich životov, robia nám vizuálne a akustické životné prostredie – teda [...]

Rozhodnuté: Korčok 52,48%!

03.04.2024

Tajná dohoda...?

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

karpatic

...kedysi sa pravda hľadala, dnes sa vyrába tisícnásobným opakovaním lži...!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 35257x
Priemerná čítanosť článkov: 1603x

Autor blogu