Založ si blog

Smrť Holého – zabil ho úradník alkohol…?

Kto by nepoznal detskú filmovú hviezdu Tomáša Holého, všakáno – aj milenca nejakej Hany Zaňákovej, neskôr známej ako Lucie Bílá, k tomu nevlastného syna Sylvie Turbovej… Nedávno som o ňom čítal článok, ako to bolo s tou jeho smrteľnou autonehodou zo dňa 8.3.1990. Holt, v rádiu by povedali, že za volantom zasa úradoval alkohol, ktorý pripravil mladého človeka o život – z čoho ma ale ide rozhodiť! Zo žartovnej metafory sa stala priam štandardná informačná floskula – no akýže je alkohol úradník? Kto naozaj úraduje v takom prípade? Alkohol, či ľudská hlúposť a nezodpovednosť?

I dozvedel som sa, že sa zabil v aute, ktoré mal požičaného od jedného kamaráta a do ktorého sadol s druhým kamarátom, ktorému navrhol, aby sa len tak previezli – pritom obaja popili zopár pív! Úplne zbytočná cesta – len tak, frajerina… Na cudzom aute, opití… Jeho kamarát, ktorý si k nemu prisadol, nehodu prežil s menším zranením a…? A ja si kladiem otázku, že čím vlastne je? Obeťou? Či spolupáchateľom…? K tomu tu boli aj ďalší z partie, ktorí popíjali pivečko české – ktorí nijako nezabránili opitému vodičovi sadnúť si do cudzieho auta! Potom sa ale náhle vydávali za hrdinov, keď Holého ratovali z auta, s ktorým nabúral pri spiatočnej ceste priam na skok od krčmy, z ktorej vyštartoval… Nik ale nespomína, že by mu podali nejakú prvú pomoc – len ho naložili do iného auta a odviezli do nemocnice, kde lekár už len skonštatoval smrť. Otázne je, či bol vôbec pripútaný – ten jeho kamarát nebol – vyletel z auta a to mu vraj zachránilo život…! Teda čo sa nedozviem – že byť nepripútaným v aute je bezpečnejšie, ako byť pripútaný???

No des a hrôza – z toľkej (s)prostoty božej! Spomínam i na podobnú udalosť spred pár rokov, keď sa stalo niečo podobné aj na Slovensku – partia pripitých mladých hokejistov sa vytrepala na aute – spolujazdec (Štefan Blaho) sa zabil, šoféra (Hanzal) zatvorili – a ostatní traja opilci v aute boli čo – obete nezodpovedného vodiča? Či úradujúceho alkoholu…? Či vlastnej sprostoty? Podľa mňa boli jednoznačne spolupáchatelia! Žiaľ, nie podľa litery zákona, iba z hľadiska vyššieho morálneho princípu – ktorý pozná napríklad aj katechizmus pod pojmom „odvodené hriechy“! Keď niekto zabije, tak je jasné, že porušil prikázanie „Nezabiješ!“ – no čo ale ten, ktorý vrahovi podal zbraň, bez ktorej by nezabil? Ten síce priamo nezabíjal – ale je to neviniatko bez viny…? Rovnako tak ten, ktorý mohol zabitiu zabrániť – ale nezabránil! Aj on je spolupáchateľ! Pravda, litera zákona predsa len trocha habká podľa tohoto vyššieho morálneho princípu – ak napr. zranenému neposkytnete prvú pomoc, hoci ste tak mohli urobiť bez vlastného ohrozenia, tak spáchate trestný čin! Ale nič o tom, že máte zabrániť opilcovi sadnúť za volant!!!

Ak opilcovi nezabránite nasadnúť do auta, s ktorým môže zabiť rovnako ako so zbraňou – ste nevinný. Ak si k nemu prisadnete a zraní vás pri nehode, tak ste ešte aj obeť! Kde je tu logika? Kde je tu morálka? A iste spomínate na nejakého Dědečka – kamaráta expremiéra, v civile povolaním dílera alkoholických nápojov – ktorý nie že opitý, ale ožratý zabil 5 mladých ľudí v Blave. Mal sedieť v aute aj jeho syn – Starému Dědečkovi dali ťažkú basu a mladému čo…? Policajti sa mu poďakovali, že nevyzliekol žiadneho policajta, ako sa zastrájal ten starý…? Holt, nevinný! Pritom stačilo málo – fotra nepustiť za volant!

Keď sa to stalo, napísal som Sulíkovi, že by nebolo od veci konečne zaviesť zákon, ktorý by trestal tých, ktorý nezabránia opilcom v riadení auta, hoci tak môžu bez vlastného ohrozenia urobiť – tak ma odbil, že to nie je také jednoduché… Otázne je, že kedy sa konečne pohne myslenie kompetentných? Boja sa, že sa sami stanú obeťou takého zákona, či čo? Tož, nechcem maľovať čerta na stenu, ale Sulíkov syn je pekný kvietok – a stať sa môže kadečo! Čo bude hovoriť, ak sa niečo podobné stane jeho synovi a stane sa obeťou nehody opilca? Navrhne zákaz predaja alkoholu? Nech konečne prestane úradovať za volantom…???

Smrť Štefánikova – aneb naložili Taliani do bombardéra mŕtvolu generála…?

30.04.2024

Použil som takýto tradičný novinársky zavádzajúci bombastický dvojzmyselný titulok na prilákanie čitateľov, ale vopred sa k tomu priznávam, keďže nie som novinár, ale služobník pravdy, takže veci uvádzam na pravú mieru – M. R. Štefánik síce nastúpil 4.5.1919 v talianskom letisku Campoformido živý a zdravý, no zdravý…, primerane jeho veku, všakáno, no v [...]

P.S.: Ilustrácie k predošlému článku o žandároch a turistoch…

29.04.2024

…konečne som zistil, ako sa tu vkladajú obrázky, tak som si dovolil nejaké vložiť na doladenie atmosféry, ktoré som našiel na nete, hádam ma len ktosi nezažaluje… Tak takto to nejako vyzeralo za tej komunistickej totality v lete v horách… …a takto to vyzeráva pri jazere, v ktorom sa čvachcú slobodní ľudia bez asistencie strážmajstra Cruchota! (Toto nie [...]

Globálna ofenzíva žandárov zo Saint Tropez – šikana turistov po celom svete!

28.04.2024

...turisti smerujú k dinosaurom - vyhynúť!

majský

Zomrel známy slovenský podnikateľ Jozef Majský

19.05.2024 19:38, aktualizované: 20:40

Spája sa najmä s kauzami tunelovania nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia.

atentát Fico nemocnica rooseveltova

Padli prvé tresty. Jeden muž schvaľoval atentát na premiéra, druhý sa vyhrážal ministrovi a poslancom

19.05.2024 18:19, aktualizované: 20:19

Polícia zatiaľ identifikovala takmer 50 vyjadrení na sociálnych sieťach, z ktorých vyplýva podozrenie z verejného schvaľovania trestného činu.

Kaliňák, Šutaj Eštok,  Gašpar

Jednou z verzií vyšetrovania atentátu na Fica je, že útočník nebol osamelým vlkom

19.05.2024 16:38, aktualizované: 17:50

Šutaj Eštok upozornil, že spolupáchateľmi neboli dvaja ľudia z Handlovej, ako sa šírilo na sociálnych sieťach.

Irán, Ebráhím Raísí

V Iráne zrejme havaroval jeden z prezidentských vrtuľníkov, pátrajú po ňom už hodiny

19.05.2024 16:04, aktualizované: 20:40

Spolu s prezidentom Raísím cestoval vo formácii troch vrtuľníkov aj iránsky minister zahraničných vecí a ďalší predstavitelia. Ich stav je nejasný.

karpatic

...kedysi sa pravda hľadala, dnes sa vyrába tisícnásobným opakovaním lži...!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 38772x
Priemerná čítanosť článkov: 1616x

Autor blogu